© АПИ

Участъкът е с дължина 41 километра и има изготвен технически проект. Очакват се единствено разрешения за ползване на водните площи по време на строителството, които трябва да издаде Басейнова дирекция "Дунавски район", каза регионалният министър.

"В момента, в който бъдат предадени всички становища, уверението е, че Агенция "Пътна инфраструктура" ще окомплектова проектната документация и тя ще бъде предадена в Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Имам уверението и сме създали необходимата организация това да се случи до края на месец май тази година. Създадена е необходимата организация с всички учасници в строителния процес – строители, надзор и авторски строителен надзор, така че дейността да започне веднага след получаване на разрешение за строеж."

За участъка Руижинци-Монтана след повече от две години забавяне, през изминалите месеци са извършени и приключени отчуждителните процедури. Онова, което предстои, е свързано с работата на администрацията, изтъкна Росица Кирова. Допълни, че за жителите на Северозапада реализацията на проекта е изключително важна.

"Обектът наистина е изключително важен и ако може да започне в началото на юни месец поне, това ще означава, че имаме хоризонт в рамките на 2024 година да се работи по цялото трасе между Видин и Монтана, а това е нещо, което за хората в един такъв регион като Северозапада е гаранция, че биха могли да имат транспортна свързаност, такава, каквато заслужава регионът."