© Венцислав Генков

„Обсъждат се няколко различни варианти, задължитително ще бъдат ангажирани регулаторите в двете държави по тази тема, както и законодателен вариант това да стане по-бързо, а не с пазарен анализ да намалеят с пъти роуминг услугите”, коментира министър Московски. Вицепремиерът и транспортен министър Зорана Михайлович потвърди срока, в които ще бъдат намалени тарифите за разговор и интернет.

Московски обяви, че очаква положително становище Европейската комисия за финансиране на подадения общ проект между България, Румъния и Сърбия за изграждане на трансгранична оптична инфраструктура. Проект, които трите държави подадоха в края на 2016 г.

Михайлович е поставила пред българските министри въпроса за по-бързо и лесно преминаване на стоки и хора през границата ни. В момента забавянето е около 2 часа. Ако въпросът се реше това ще подобри конкурентоспособността. Московски посочи, че трябва да се намери решение поне за товарните превози. „Ще искаме от Европейската комисия разрешение за един пункт за ускорено обслужване на товарните превози”, обяви транспортния министър.

Изграждането на пътя между София и сръбската граница ще започне през настоящата година, обяви регионалният министър Николай Нанков. Стартирана е тръжната процедура, очаква се избор на изпълнители на двете отсечки от скоростното шосе. През изминалата година Сърбия е изградила 200 км магистрала от Белград до Ниш, обяви сръбският вицепремиер.