Искането се прави писмено до кмета на общината, района, кметството или до кметския наместник или чрез електронно заявление през интернет страницата на Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ в Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

След вписване на избирател в избирателния списък по настоящ адрес, не може да се издава удостоверение за гласуване на друго място.

Общинските администрации издават удостоверения за гласуване на друго място само на Кандидатите за народни представители, членовете на ЦИК, членовете на РИК и на Наблюдателите.

До 12 октомври е и срокът, в който избирателите с трайни увреждания, които не могат да упражнят избирателното си право в изборното помещение, но желаят да гласуват с Подвижна избирателна кутия, могат да подадат писмено искане, за да бъдат вписани в избирателните списъци за гласуване с подвижна избирателна кутия.

Заявлението се подава в писмена форма по образец или чрез електронно заявление през интернет страницата на общините по постоянния им адрес, както и в случаите, че своевременно е направено искане за гласуване по настоящ адрес в срок не по-късно от 14 дни преди изборния ден.

От 27 септември до 27 октомври 2024 г в МВР ще работи денонощна телефонна линия 02/90 112 98. На нея, както и на e-mail izbori@mvr.bg, гражданите ще могат да сигнализират за забелязани от тях нарушения или евентуални престъпления,