© nova.bg

Според легендата пророк Самуил е роден в семейството на Елкана от град Рама, който имал две жени - Ана и Фенана. Ана не можела да има деца дълго време, заради което се молела непрекъснато. Молбата й към Бог била да я дари със син, в благодарност на което тя ще му го посвети. Молитвата й се изпълнила и „Измоленият от Бога” Самуил останал да расте в храма при първосвещеник Илий.

След няколко години станало ясно, че има дарба да пророкува. Докато растял, той поучавал израилтяните и ги карал да се покаят за греховете си. Народът го слушал и изпълнявал напътствията му. Затова според желанието на всички го избрали за съдия и началник.

Саул бил храбър и великодушен и затова всички го обикнали. И след избирането на цар Самуил останал при народа да го наставлява. Но Саул престанал да се вслушва в неговите съвети, станал горд и самонадеян.

Затова Бог избрал нов цар и го посочил на Самуил. Пророкът отишъл в къщата на Йесей и помазал най-малкия му син Давид. Самуил умрял в дълбока старост и целият народ жалил за него. Погребали го в Рама.

Какво значи името Самуил?

1. Самуил е древноеврейско име, което означава, изпросен от Бог.
2. Мъжете с това име имат имен ден на 20 август.
3. Самуил има различни интереси, но изцяло може да се отдаде само на едно дело.
4. Мъжете с това име са честолюбиви и почти винаги достигат целите си.
5. Самуил е тактичен, щедър и уравновесен човек, който често избира професия, където е обществено значим.
6. Мъжете с това име са способни да намерят правилното разрешение на всеки един проблем.