Кучета са много умни и чувствителни животни, които имат нужда от всекидневни грижи и внимание. Нашите домашни любимци са неделима част от семейството. Те са интелигентни и възприемчиви същества, които бързо се привързват към стопанина си, и са готови да го следват навсякъде. Едно куче остава вярно на своя стопанин за цял живот.

Ако и вие искате да отбележите Световния ден на кучето, зарадвайте своя четириног с любимото му лакомство или го изведете на разходка сред природата. Ако нямате свое куче, винаги можете да нахраните някое самотно и гладно мъниче, което ще срещнете на улицата.

10 малко известни факта за кучетата:

Формата на муцуната на кучетата подсказват колко дълго ще живеят. Кучета с остри муцуни, които изглеждат по-скоро като вълци, обикновено живеят по-дълго. Кучета с плоски муцуни често имат по-кратък живот.

Най-популярните мъжки кучешки имена по света са Макс и Джейк, а най-популярните женски – Маги и Моли.

Индианците Мбая от областта Гран Чако в Южна Америка вярвали, че хората са живеели под земята, докато кучетата не ги изровили оттам.

Древната религия зороастризъм включва в своите религиозни текстове раздел, озаглавен Зенд Авеста, посветен изцяло на грижата и отглеждането на кучетата.

Ако ви се струва, че кучето чете мислите ви, може би сте прави. От 1278 „телепатични“ експеримента, проведени в Русия, 696 са успешни – кучетата разбират някои команди, преди стопанинът им да ги е изговорил.

Когато се родят кученцата са слепи, глухи и беззъби.

Оставено дълго време без компания, кучето вие, защото е самотно. В природата обаче воят има съвсем друга цел – да събере глутницата, за да посрещнат заедно евентуална опасност.

Басенджи е единствената порода куче, което не лае. Именно те били любимци на някогашните египетски фараони. На всяка втора египетска фреска непременно има изображение на куче със стърчащи уши и опашка геврек – това е басенджи.

Пекинезът и японският хин били толкова почитани в Далечния изток, че са имали собствени слуги и били сред най-ценните дарове за царе и императори. В продължение на векове в китайските храмове пекенезът е бил обект на обожание.

Най-нелепите закони за кучета: В Полдинг, Охайо, има закон, който разрешава на полицаите да хапят кучета, за да ги укротят. А във Вентура Каунти, Калифорния се забранява на кучетата и котките да правят секс без изрично разрешение.