Освен организациите на кулинарите, в празнични мероприятия се включват и много други, свързани с този бизнес – работници в туристическия бизнес, ресторанти, кафета. Професията на готвача е една от най-често срещаните в света. Кой е бил първият готвач – историята мълчи, но има легенди и красиви истории за не една рецепта. Някои рецепти и до днес остават запазена марка или добре опазена тайна.

Има легенда за жената, името на която дава името на цял отрасъл като кулинарията. Древните гърци са почитали бога Асклепий (в римския пантеон Ескулап). Неговата дъщеря Хигия се е считала за хранителка на здравето (от името й произлиза думата хигиена) Тяхна вярна помощница в начинанията била готвачката Кулина, която станала покровителка на готвачите и готварството като изкуство получило името – кулинария.

Първите записани рецепти са се появили във Вавилон, Древен Египет и Китай, както и в страните от близкия Изток. Някои от тези рецепти са достигнали и до наши дни и може да разберем и дори да опитаме какво е имало в менюто на фараоните или на императора на Поднебесната империя.

Готвачите празнуват и на 10 август - Денят на Свети Лаврентий. През 2005 г. денят за първи път се чества в България и на Балканите с шествие, организирано от Българската асоциация на професионалните готвачи.

Св. Лаврентий е живял в Древен Рим. Той е един от седемте дякони, убити по време на гоненията на император Валериан. Вярва се, че светецът освен закрилник на кулинарните „гурута“, е покровител на учениците и подрастващите във възрастта на пубертета.