Белоглавите лешояди са най-големите птици, които се срещат на територията на Природен парк „Врачански Балкан” с размах на крилете около 2, 70 метра. Този вид е включен в Червената книга на България и Врачанския Балкан е едно от малките места, където той може да бъде наблюдаван.

Международният ден на лешоядите има за цел да повиши информираността на широката общественост относно проблемите и нуждата от опазването им. Лешоядите са почитани от хората още от дълбока древност. Неуморни санитари и любящи родители, тези небесни господари са запленявали човешкото съзнание векове наред, а днес са на път да изчезнат от лицето на Земята.

Съществуват научни изследвания, според които лешоядите, чрез своята дейност, предоставят на обществото екологични услуги на стойност над 100 млн. евро годишно. В миналото в България са гнездили четири вида лешояда – брадат, черен, белоглав и египетски. Днес могат да се видят само белоглавият и египетският лешояд. Опазването на белоглавия лешояд е една от най-успешните дейности на БДЗП.