"Скъпа Елзе!

От името на настоятелството и на всички признателни читалищни дейци, приеми нашите искрени благопожелания и поздравления за 70-годишния ти юбилей!, се казва в поздравителния адрес. Повод за радост и признателност е една такава благородна възраст, в която са запаметени много спомени от срещи с хора, труд и удовлетворение от плодовете на този труд. Сигурно е имало и сълзи, но те са забравени в името на доброто… Пожелаваме ти здраве, дълголетие, много щастливи мигове. Запази в сърцето си искрицата жива, която всеотдайно те водеше в професионалната ти работа на полза роду - живот, отдаден на каузата читалище в гр. Мездра! Честита годишнина!"

"От името на всички хора, които сме се събрали около теб, ти благодаря за работата, която си свършила в това читалище. За да се запази и да го има в онези трудни времена (б.р. след 1989 г.)", каза по време на тържеството Валентин Вълчев. Ти беше човекът, който успя да го спаси. За което още веднъж ти благодарим. Господ здраве да ти дава!"

"Благодаря на всички, благодаря ви най-вече, че сте се сетили за мен, сподели Елза Митова. Трябва да ви кажа, че това е страшно важно за хората на моята възраст. Уважавайте възрастните хора, макар и с една добра думичка, макар и с един жест - това има огромно значение за тях.

Благодаря ви. Пожелавам ви да сте живи и здрави и вие, да ме стигнете и задминете! Да работите упорито, за да го има читалището. Най-вече, защото умирам за това читалище, само дето не съм спала тук… И си ме боли за всяко едно нещо, което се случва в него.

Надявам се новият кмет на общината да обърне по-голямо внимание на нашето читалище и да подпомага бъдещото му развитие. Благодаря ви още веднъж. Бъдете живи и здрави! И продължавайте в същия дух - огънят да гори в читалището!"

В навечерието на кръглата годишнина читалищното настоятелство реши Елза Митова да бъде удостоена със званието "Почетен член на НЧ „Просвета 1925" за нейния цялостен принос в развитието на читалищната дейност в община Мездра. Това ще стане официално на следващото годишно отчетно събрание на мездренското читалище, което ще се проведе през месец март догодина.

Досега тази висока чест е оказана само на 7 заслужили читалищни дейци: Найчо Анков и Владимир Бобошевски (1929 г.), Панталей Томов, Мария Цоцова-Додова, Иван Минев и Антония Ганева (2011 г.) и Цветан Марковски (2013 г.).