По време на събитието те представиха дигиталните услуги на А1, сред които софтуерния продукт Data Loss Prevention /DLP/. Той предотвратява изтичане на информация от устройства на крайни потребители, засичайки злоупотреба или нарушение на корпоративни политики от вътрешни лица, или неоторизиран достъп до данните от външни лица.

„От началото на годината сме свидетели на все повече случаи на пробиви в големи масиви с лични данни – имена, ЕГН, имейл адреси, банкова информация и други. Предвид процеса на дигитализация в бизнеса, държавната администрация и образователните институции, е необходим по-голям фокус върху сигурността на данните. Това е и един от акцентите на дигиталните услуги на А1, които улесняват управлението и съхранението на данни и осигуряват защита при неоторизиран достъп. Всяка от услугите е разработена в съответствие с Общия регламент за защита на данните - GDPR”, каза Мартин Филев по време на своята презентация.

Предлаганото от А1 DLP решение позволява централизиран контрол върху цялата информационна среда от крайни устройства (компютри и лаптопи), като следи всички дейности, извършвани с чувствителни данни от тях. Софтуерът извършва мониторинга в реално време, като има възможност да предоставя отчети кои служители или външни лица са извършили различни операции във вътрешната мрежа. Проследяват се операции като изпращане и получаване на имейли, споделяне на файлове, функции като копиране, принтиране и други. По този начин DLP системата дава възможност за защита на продукти на интелектуален труд и други чувствителни данни на компанията или институцията.

Потребителите разполагат и с възможност за криптиране на данните при запис на преносими устройства. За допълнително улеснение, софтуерът е съвместим с операционните системи Microsoft Windows и MacOS.

Data Loss Prevention е една от много дигитални услуги в полза за бизнеса и администрацията, които А1 България предоставя през своя портал за дигитални услуги.