© фейсбук

За първа година бившето спортно училище в Монтана, седмо „Йордан Радичков”, бе иновативно. „Ползите за нас са големи. През март гостувахме на ОУ „Иван Хаджийски“, Троян, където почерпихме идеи от училище, което четвърта година прилага иновативни методи на преподаване. На 2 юни нашето училището бе домакин на срещата на иновативни и неиновативни училища.

Наши гости бяха: ОУ „Иван Хаджийски“, Троян, ОУ „Хр. Ботев“, с. Съдиево, обл. Сливен, ОУ „Отец Паисий“, Мартен, обл. Русе.

Ние представихме своя нов иновативен предмет визуално програмиране във вид на състезание. Визуално програмиране учат учениците от 5 и 6 клас. Пред гостите предметът бе представен от петокласниците и техните преподаватели по ИТ г-жа Иванова и г-жа Александрова.

Шестокласниците бяха включени в друг вид състезание чрез бинарен урок по история и цивилизации и география и икономика, посветен на Монтана и региона, осъществен от г-жа Георгиева и г-жа Върбанова. Профилиращите учебни предмети Биология и здравно образование и Физическо възпитание и спорт бяха демонстрирани специално за гостите от учителя по БЗО г-жа Иванова и учителите по ФВС г-жа Горанова и г-н Ников, участие взеха и треньорите по футбол Б. Любенов и по борба Ст. Григоров.

Гостите бяха впечатлени от показаните иновации и демонстрации, от приветливия вид на училището, от знанията на учениците и уменията на учителите. Най-малките ученици, от 1. и 2. клас, поздравиха гостите с песни и патриотични стихотворения”, сподели директорката на 7 СУ „Йордан Радичков” Станка Костова – Сретениева. Бившето спортно училище в Монтана продължава да работи и в следващите три учебни години.

Иновативните училища разработват и въвеждат нови методи на преподаване, внедряват иновативни елементи в организацията и съдържанието на обучението, усъвършенстват управлението си. Иновативните процеси се въвеждат в продължение на четири години, като за всяка учебна година са описани конкретно етапите на напредъка и резултатите, които подлежат на мониторинг. В тях са определени целите и идеите, свързани с личностното, интелектуалното и емоционалното развитие на учениците.

Източник: montana24.net