По време на разследването е било установено, че двама от тях са използвали фалшиви самоличности за да влязат във връзка с тийнейджъри. Те са се представяли като връстници на децата, като така са печелели симпатиите и доверието им. Мъжете манипулирали своите жертви да им изпращат порнографско съдържание. След това децата били изнудвани и заплашвани, да продължават да създават порнографски материали с тяхно участие.

Други трима използвали онлайн приложение за членство в затворени групи с ограничен достъп, в които се споделяли материали, съдържащи сексуални извращения с малолетни, предимно момчета. Добавянето във въпросната група ставало единствено след "препоръка" от друг член.

Четирима от задържаните използвали ресурсите на пиър ту пиър мрежите - за свалянето на файлове, съдържащи сексуално насилие на деца с цел последваща обмяната на същите със сексуални насилници от цял свят.

От жилищата на задържаните са иззети множество компютърни системи, преносими лаптопи, външни носители, флаш-памети, видеокамери др. носители на информация, съдържащи огромно количество материали, съдържащи сексуално насилие на деца от двата пола.

Работата по случаите продължава, под надзора на прокуратурата.


Източник: mediapool.bg