Кризата в детското отделение във Враца възникна заради недостига на лекари. При норматив от шестима специалисти, доскоро там работеха трима на цял щат и един - на половин. Те подадоха предизвестие за напускане поради условията на труд и ниското заплащане. Преди изтичането на срока през септември те трябва да използват натрупаните отпуски. Така се наложи отделението да спре работата временно.

В болницата ще продължи приемът на деца в две отделения - по хирургия и ортопедия. Там има лекари с необходимите специалности. Деца с други диагнози ще се пренасочват към общинските болници в Мездра и Бяла Слатина и към здравни заведения с по-високо ниво на компетентност в София и Монтана.

Междувременно се водят преговори за сформиране на нов лекарски екип. При посещението си във Враца миналата седмица министърът на здравеопазването Христо Хинков увери, че няма да се стигне до затваряне на отделението.

От местната управа са обещали общински жилища за педиатри, които се съгласят да бъдат командировани във врачанската болница.


Източник: .dnes.bg