За Националния фолклорен събор "Леденика” и възстановката на Северняшка сватба във Врачанския Балкан Medianews.bg вече писа. Остана недоизказано едно явление, което се случи там и продължаването му е въпрос на възпитание, родолюбие и чест българска. Става дума за невероятния факт, че на събора имаше изключително много деца, облечени в български носии. Впечатляващо бе, че малчуганите се чувстваха радостни и значими в необичайната си премяна. Заслугата за това логично беше на родителите им, но удоволствието на хлапетата дойде и от възпитателния ефект, търсен от майките и бащите.

Младоженците Катя и Ангел естествено бяха придружени на ритуалната си сватба от двете си деца, които бяха изключително развълнувани, че след 10 години мама и тате ще се женят и затова дрехите на всички са красиви. Близките им приятели сем. Блехови и сем. Цекови от Згориград също доведоха децата си, нагиздени като по време оно. Кумувете на сватбата бяха ушили по поръчка носии за двамата си малки синове.

Най-малката българка в носия обаче, беше Бориса. Тя е на цяла една годинка, а пристъпваше грациозно с помощта на майка си със сукманче, каквото вероятно е носила пра-пра баба й някога. Цели фамилии от дядо до внуче бяха на Северняшката сватба със северняшки носии.

Отец Иван от Нови хан също доведе най-добрите си питомци и изрази съжаление, че не са успели да намерят за децата костюми като на старите българи. Малкият син на русокоса врачанка, и двамата в национални костюми, сподели, че неговите родители са патриоти и обичат България, той също.

Няма спор, че и времената и дрехите ни не са, каквито са били. Същината на българската традиция обаче, трябва да се пази и на такива празници националната ни носия трябва да вземе първенството от съвременната мода. Децата, облечени в народни костюми, със сигурност усетиха атмосферата на Националния събор и за тях той беше празник. Ако това е била една от целите на организаторите, то тя е постигната и вероятно е надминала очакванията и на тях самите.