По случай големия християнски и народен празник водосвет край оброчния кръст пред Младежкия еколагер отслужи отец Тома Ангелов, който благослови миряните и ги поръси със светена вода за здраве.

По-сетне отец Тома освети коливото - овнешката курбан чорба, осигурена от Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан" и приготвена от майстора готвач Димитрина Каменова.

Честването на Петковден в балканджийското селище под връх Остра могила уважиха дългогодишният кмет на община Мездра Иван Аспарухов, директорът на Природен парк "Врачански Балкан" инж. Николай Ненчев, кметицата на Очин дол Цветелина Христова и общинските съветници Огнян Петров и Мирослав Аспарухов.

Накрая всички седнаха на общата трапеза, а по икиндия на мегдана се извиха кръшни български хора.

Оброкът на Св. Петка в местността "Кръст" беше възстановен преди две години по инициатива на Природен парк "Врачански Балкан", когато на това място бе осветен нов оброчен кръст, дарен от врачанския бизнесмен Михаил Петков. Той е един от петте оброка в землището на селото, възродени след 10 ноември 1989 г. Останалите четири са тези в Неделята на слепия край Туристически комплекс "Дядо Йоцо гледа", на Спасовден в местността "Падеж", на Св. Дух в местността "Шуман" и на Вси светии в местността "Пресветица".