Броени часове преди земетресението, от Тирана се завърна българска парламентарна делегация в състав Тома Биков /ГЕРБ/, Красимир Богданов и Петър Петров/Обединени патриоти/, Иван Ченчев и Чавдар Велинов /БСП за България/ участвала в Петнадесетата световна среща на българските медии.

Медийното събитие беше открито от посланикът на Република България с Тирана – Момчил Райчевски, Максим Минчев – генерален директор на БТА и писателят акад. Антон Дончев. На сцената излязоха танцови състави от трите области в Албания, в които компактно живеят представители на българското национално малцинство – Гора, Голо бърдо и Мала Преспа.

Депутатите проведоха срещи с посланик Райчевски, консулът на България Благой Попов, почетният консул Селим Ходжай, председателите на българските организации в Албания – Хаджи Пируши от „Просперитет Голо бърдо“, Димитър Пандовски – Българо – албанско приятелство и Ахмет Бала, директорите на училищата в с. Шиштевец и с. Големо Острени.

Представителите на патриотите Богданов и Петров посетиха българското училище в Тирана „Христо Ботев“. Те проведоха среща и с новият председател на групата за приятелство с България в Албанския парламент г-н Муса Улчини. На среща в с. Пустец, Мала Преспа, депутатите се срещнаха със зам.-кмета на общината Яни Никола, а в гр. Поградец бяха посрещнати от изявения българин Леандро Соколи.

Вече стана ясно, че правителството на Република България изпраща хуманитарна помощ за пострадалите в Албания.