Покана към вицепремиера Меглена Кунева да посети Основно училище „Петър Парчевич” в Чипровци е отправил народният представител от ВМРО Красимир Богданов по време на заседание на Парламентарната комисия по образование и наука. Ангажимент да направи това беше поет от депутата в началото на седмицата на среща с граждани на приемен ден в Монтана, съобщиха от ВМРО - Враца.

Пред комисията, просветния министър и екипа на МОН Богданов е представил състоянието на чипровското училище. То е наследник на най-старото училище по българските земи, основано през 1624 г. от архиепископ Илия Маринов. Било е люлка на българщината в Западна България в тежките години на турското робство. Просветното средище носи името на първия български дипломат и радетел за освобождението на България Петър Парчевич.

В момента в училището учат 72 ученика от I до VIII клас. То е защитено, средищно и единствено училище в община Чипровци. Учениците се извозват от 9 селища на общината. Персоналът е висококвалифициран, подготовката и резултатите на ученици са много добри.

До тази учебна година в чипровското училище не е имало слети паралелки. Училището е уникално с Школата по килимарство и със СИП „Природни багрила”.

„За съжаление, този красив и наситен с история край се обезлюдява. Това създава трудности в осигуряването на запълване на паралелките в ОУ„Петър Парчевич”. Подобно на другите малки училища и тук основният проблем е в това, че издръжката им се формира на брой ученици, а персоналът се назначава на брой паралелки. Въпреки че разходите на училището са сведени до минимум, това е довело до натрупване на задължения. Проблемите, свързани с недостига на средства, не могат да се разрешат чрез дофинансиране от Община Чипровци, чиито възможности са силно ограничени”, обясни Красимир Богданов.

С влизането в сила на новия Закон за предучилищното и училищното образование проблемите ще се задълбочат, предвид отпадането на VIII клас от основния етап на обучение. Това поставя под въпрос фактическото съществуване на училището.

Богданов е изпратил писмена покана до Министерството на образованието и науката, с очакване за потвърждение на посещението и включването му в графика на Меглена Кунева.