„Алековци“ разказаха и показаха изкуството и тайните на кулинарията и професиите, които събират заедно различните хора с различни професии, за да правят живота им вкусен, споделен и неповторим. Всички обичат вкусната храна, приятните мигове с приятели, които неизменно са „гарнирани“ с много настроение и щипка любов в кулинарното изкушение.

По изключително атрактивен начин бяха представен професиите „Готвач” Специалност „Производство на кулинарни изделия и напитки“ и "Ресторантьор", Специалност “Производство и обслужване в заведенията за хранене и развлечения“.

Въпреки дъждовното време, учениците поднесоха още една приятна изненада – закачлив флаш моб и танцът на сервитьора, с който спечелиха аплодисментите на всички.

Бъдещите готвачи бяха подготвили оригинални презентации, съвместно със своите професионални ментори. Присъстващите имаха възможността да видят приготвянето на средиземноморска кухня, представена от шеф Иванов, Поля Ненчовска и единайсетокласника Майкъл Григоров, на суши със специалното участие на майстора сушист Ивилин Филипов и осмокласникът Тихомир Димитров.

Особен интерес предизвика приготвянето на карвинг. Преведено от английски, Карвинг означава „резбарство, резба“, древно изкуство за придаване на разнообразен и привлекателен вид на храната. То бе представено от карвинг декоратора Деница Тодорова от град Варна, и деветокласника Цветослав Цветков.

За правилно подбраните напитки и освежаващите коктейли се погрижиха Денис Ненчев – сомелиер, сервитьор и управител на хотел, преподавателят Росен Гиздин и единайсетокласникът Преслав Пламенов.

И като добри домакини, учениците от професионалната гимназия за пореден път изненадаха своите гости с богато и красиво подредените маси, върху които се бе изсипал рогът на изобилието.

Началникът на Регионално управление по образованието - Лорета Колева сподели, че това е начинът, по който трябва да се представят предимствата и възможностите при избора на професия. Съвместната работа на училището с представителите на бизнеса е пътят, който трябва да изгражда професионалисти.

Гости на събитието бяха същи инж. Петя Личева – старши експерт по професионално образование в РУО, Елена Нанова - началник отдел „Образование, социални дейности и здравеопазване”, Илияна Александрова и Благовеса Георгиева – общинска администрация Мездра, Иван Иванчев – директор на ОУ „Хр. Ботев”- Мездра, учители и бъдещи гимназисти от трите градски училища.