Кметът на Монтана Златко Живков и председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски ще подпишат Меморандум за сътрудничество между общината и БАН, който създава предпоставки за задълбочаване на сътрудничеството между институтите на БАН и местните власти, културни и образователни институции, и бизнеса в региона, както и за кандидатстването със съвместни проекти. Брифингът е от 11:30 часа в зала "Стефан Стамболов“ в Общината.

В 13:30 часа в Художествената галерия "Кирил Петров“ ще бъде открита изложба, която показва българския принос към културно-историческото многообразие на Обединена Европа, в контекста на "Европейската година на културното наследство - 2018“.

Акцент в Деня на българската наука в Монтана ще бъде поставен върху приноса на българския Северозапад в културно-историческото многообразие на обединена Европа. Това е темата на научна конференция, която ще се проведе от 14:15 до 18:00 часа в Художествената галерия. Якимовското съкровище, Долнодунавските крепости, Чипровският килим, Йордан Радичков, духовата музика са само част от най-разпознаваемите знаци за Българския Северозапад, които го поставят на картата на обединена Европа. В търсенето на паралели между тях и Европа в конференцията ще вземат участие учени от БАН и изследователи от региона. Научен ръководител на форума е проф. дин Александър Костов - директор на Института да балканистика с център по тракология при БАН.