© ОбА-Враца

„Идеята на днешната среща е да се запознаем с възможностите, които летището в Крайова предлага, с възможностите за комуникация между нашия и румънския град, както и с възможностите за туризъм, които предоставя района на Долж“, каза в началото на събитието председателят на УС на ТПП-Враца Илиана Филипова. Тя определи срещата като „ползотворна“ и за двете страни и „отваряща нови хоризонти“ за сътрудничество между Враца и Крайова.

„Градовете Враца и Крайова са побратимени. Тук сме като истински братя отвъд Дунава и за нас е много важно да получим обратна връзка. Той отбеляза факта, че през последните години има спад на пътници от България, като това ги мотивирало заедно с ТПП-ти в Северозапада да обединят усилия, да запознаят хората с това, че летището в Крайова е добра алтернатива за „крила към целия свят“ и да привлекат повече пътници от България. По думите на Сорин Манда, сайтът на летището в Крайова е обновен, като там може да се намери актуална информация и на български език.

Председателят на Търговско-промишлената палата в Долж Габриел Владуц подчерта, че заедно с ТПП-Враца градят съвместно мостове между бизнес средите на двата града, а летището в Крайова е отправна точка да се развие сътрудничеството между двата региона, както и да се разширят възможностите за туризъм.

Областният управител на Враца Надя Донкинска се спря на тясното сътрудничество между Враца и Крайова и заяви „Българите все повече пътуват по лични и професионални причини и смятам, че туристическият бранш ще прояви интерес към предоставената възможност. В същото време област Враца има интересни туристически обекти, които в съчетание с прекрасната природа могат да бъдат презентирани по подходящ начин на международното летище и да се популяризират нашите забележителности. Надявам се да се задълбочи съвместната дейност между фирмите в България и Румъния и в бъдеще“.