Строително-ремонтните дейности на обекта са реализирани в съответствие с всички изисквания като са обособени специализирани помещения за осъществяването на ветеринарно-медицински контрол.

В ход е и процедурата по назначаване на квалифициран персонал от ветеринарни лекари, техници и лица, които ще се занимават с отглеждането на на кучетата.

Капацитетът на приюта е над 100 кучета, като там приоритетно ще бъдат настанявани не само бездомни животни, но и такива, за които има сигнали, че проявяват агресия и създават предпоставки за възникването на инциденти.

Екипът на общинския изолатор ще си сътрудничи активно с представители на неправителствения сектор, като основната цел е да се осигури възможност за осиновяване. Същевременно, гражданите ще могат да посещават приюта, да разхождат четириногите и при желание – да ги осиновят.

Община Враца продължава и изпълнението на програмата за овладяването популацията на бездомните кучета, като животните се чипират, кастрират и обезпаразитяват от мобилни групи.