По стара българска традиция гостът и приятелката му бяха посрещнати с хляб и сол от момичета в национални носии и директора на училището Галя Богданова.

Както винаги, екипът на "Говорящ вестник" изненада гостите си с любимата песен на д-р Цеков – младши „Кога зашумят шумите”, а двама четвъртокласници посрещнаха Асен и Василена със стихотворението на Миряна Башева „Дано”.

Водещите Жулиета и Дора представиха идеята за темата на 54 –то издание на вестника. Тя се е родила от инициативата на д-р Цеков и приятели Софийски Мотористи/SofiaRiders "Да дариш усмивка за бъдеще". С тази среща децата ще се присъединят и отварят сърцата си за доброто и усмивката.

С изключително интересна презентация екипът на "Говорящ вестник" върна госта си детството, прекарано в Мездра, и представиха любопитни истории около професионалния му избора.

Закачливото представяне на госта бе като едно приятелско "намигване", което предизвика нескрито удоволствие и у двамата усмихнати гости, разкривайки детските лудории на известния лекар на половинката му Василена.

След официалното представяне на Човека с голямо сърце, заваляха десетки въпроси от страна на любопитковците, като най-интересните бяха свързани с работата му като хирург - защо хирурзите носят маски, какво казва на пациентите си (децата) пред операционната и други. На въпроса коя е била най-дългата операция, която е правил, д-р Цеков отговори, че никога няма да забрави операцията, траяла 21 часа.

Не по-малко бяха и въпросите, свързани с любовта на госта им към моторите – дали неговият мотор е най-як, коя е любимата му марка, както и как могат и да се включат в каузата „Да дарим усмивка“ в помощ на децата, лишени от родителски грижи.

Д-р Цеков отговаряше с удоволствие и с широка усмивка на всички въпроси, разказа им за спомените си от Мездра и Кален, за работата си и защо е отказал работа в чужбина.

Асен разказа, че още пази количката и шейната, с които се е пързалял по ул. „Асен Златаров” в Мездра, както и за мисията на Софийски Мотористи - да показват красотата на българската природа. Асен сподели, че Искърското дефиле е любимият маршрут на мотористите, защото предлага не само екстремни преживявания, но и величествени природни красоти.

Най-голямата изненада обаче, малките вестникари бяха оставили накрая, когато го предизвикаха да играе ръченици заедно с тях.

След края на интервюто, директорът на училището Галя Богданова връчи традиционната ученическа книжка, в която децата поставиха оценка „Отличен” и колаж с гостите на вестника.

Срещата с новия приятел на училището завърши с много смях, непринудени разговори и много селфита.