Гости на балканджиите бяха кметът на Мездра Генади Събков, д-р Ивайло Тодоров - общински съветник и Наталия Христова - директор на Общинския център за социални услуги и дейности, кметският наместник на съседното село Рашково и читалищни дейци към НЧ "Съзнание-1927" в Рашково.

Салонът на читалището се оказа тесен да побере гостите на юбилея. Председателят на пенсионерския клуб и инициатор на тържественото честване на деветдесетия рожден ден на културно-просветното средище, огнище на българщината и храм на духовността, Марийка Стефанова, поздрави присъстващите и представи гостите на празника.

Кметът на селото Станислав Ангелов поздрави своите съселяни с празника и пожела винаги да са заедно във всички начинания, за да се върне духът и желанието за добротворство в селото.

Тържеството започна с рецитал на групата за художествено слово към пенсионерския клуб в селото.

Историческото развитие на читалищното дело в Люти дол бе представено в презентация, която проследи и разказа на присъстващите за богатото духовно наследство, което са оставили самодейците от Читалище "Фар-1927" през годините.

Повече от половин век културният и духовен живот в планинското село е кипял с ритъма на духовата музика, трептял е в песните на гласовитите балканджийки, донесли десетки награди от национални и регионални фестивали.

Но най-голямата гордост на лютидолските самодейци през годините си остава местната театрална трупа. Всички, които са били част от тези незабравими времена, с насълзени очи си спомняха как в студ и пек, в сняг и виелици са се събирали от пръснатите махали, за да репетират, да пътуват от село на село с каруци и волски коли, за да представят своето изкуство. С особена гордост организаторите бяха подготвили представянето на театралния репертоар на трупата, който включва над 20 пиеси, сред които личаха заглавията на класически творби на българската драматургия – „Когато гръм удари” на Яворов, „Вампир” и „Свекърва” на Антон Страшимиров, „Тютюн”, „Гераците” на Елин Пелин, „Боряна” на Йовков, „Майстори” на П. Ю. Тодоров” и още много други.

След края на тържествената част, г-жа Стефанова благодари на всички, които с желанието и труда си са успели да направят това събитие истински празник. Благодари за съдействието на кмета на община Мездра при издаването на юбилейна книжка за читалището, на председателя на общинския съвет Яна Нинова, от името на която жителите на Люти дол получиха за празника огромна торта, за специалните подаръци от Надежда Йорданова, общински съветник, за най-възрастните самодейци баба Вата и баба Йорданка.

Кметът на община Мездра Генади Събков благодари за поканата и изрази своето удовлетворение от направеното до сега в читалището в Люти дол. Той изтъкна, че дейността на читалищата му е особено близка и има специално отношение към тези духовни огнища на българщината.

Присъстващите бяха поздравени и от Наталия Христова, която пожела здраве по-добри дни за хората от селото.

За своя юбилей читалищните дейци получиха поздравителни адреси от Надежда Йорданова, от кметския наместник на съседното село Рашково, от НЧ "Съзнание” и от Пенсионерски клуб "Ржана” в село Рашково.

От инициативния комитет изказаха специални благодарности към Даниел Георгиев, който бе подготвил презентацията за историята на читалището.