"Всички клубове в България развиват масов спорт и всеки един желаещ може да се включи в заниманията по масов спорт”, каза Мариета Дукова, организатор на събитието, и допълни, че през 2019 г. в България ще се проведе Световен шампионат по масов спорт и вече сме получили много заявки. Инициатор за провеждането на "Гимнастрада" е президентът на БФХГ Илиана Раева. Основна цел на държавното първенство е популяризиране на художествената гимнастика.

Организацията по провеждането на тези великолепни турнири е дело основно на Мариета Дукова. Амбициите на организаторите Илиана Раева и Мариета Дукова са в най-кратък срок България да бъде домакин на международен фестивал, както и български отбор да участва на фестивала в Австрия през 2019 г., на който участие ще вземат над 20 000 спортиста.

Състезанието се проведе в шест възрастови групи в две категории - "Гимнастика с танц” и "Гимнастика с уред”.

В тазгодишното издание представителите на ЖКХГ "Анелия" - Мездра отново се представиха отлично и заслужено спечелиха златните медали в четири от категориите.

В категорията "Гимнастика с танц" най-висока оценка във възрастовата група до 7 години получи композицията "Цветовете на надеждата", изпълнена от детската формация от Детска градина "Слънчице".

"Тарантелата” на танцовата формация от Детска градина "Мир” спечели аплодисментите на публиката и грабна второто златно отличия в категорията "Гимнастика с уред".

А във възрастовата група до 14 години, с изпълнението на композицията "Моята Марина”, момичетата на ЖКГХ "Анелия” оставиха след себе си всички останали претенденти.

Овациите и безспорното поредно първо място спечелиха „Бабините страсти” на Клуб на готините баби (КГБ) в последната възрастова група - над 30 години. Президентът и треньор на клуб "Анелия”, Лили Николова каза, че в тази възрастова група са взели участие представителите на три клуба - Шумен, Велико Търново и Мездра, като този от старопрестолния град е бил далече по-млад от нашите готини баби, в чийто състав се отличавали имената на известни гимнастички и треньорки. Именно това прави победата на нашите готини баби още по-убедителна и заслужаваща адмирации.

"Този спорт все още прохожда у нас, но само ние и една формация от Плевен можем да се похвали, че в нашите формации участват и момчета. В Америка масовият спорт има петдесетгодишна история и там силовите упражнения се изпълняват главно от мъже. Надявам се, че ще успеем да привлечем още момчета и младежи в нашия спорт и да продължим да го развиваме успешно в нашия град. Най-голямото удовлетворение за нас е, че нашият клуб „Анелия” се утвърждава като водещ в масовата гимнастика.

Изразявам благодарността на всички наши участници за подкрепата на г-н Събков и Жанета Лашкова, които уважиха с присъствието си нашето представяне в зала "София", допълни Лили Николова. В заключение тя каза, че през 2019 г. предстои Световно първенство по масов спорт във Виена и клуб "Анелия" вече е подал своята заявка за участие.