Към полунощ, след допълнително изпито количество алкохол по време на празненството, заедно със свидетеля Костов, подсъдимият отпътувал в посока Вълчедръм. Там той закупил и пил уиски, след което потеглил към бензиностанция, където служителят отказал да му даде бира, тъй като Емилов нямал пари и бил видимо пиян.

Тогава подсъдимият отново се качил зад волана на колата, като Костов се качил на предната седалка до него, след което двамата отпътували към село Якимово. По пътя, под влияние на изпития алкохол, на пътника му прилошало, Емилов спрял, слязъл от автомобила и го полял с вода, след което започнал да го тегли и го захапал. Не след дълго двамата продължили пътуването към селото. Стигайки до населеното място, Емилов продължил да шофира с несъобразена скорост - 85 км./ч., при допустимата до 50 км./ч.

Към 5:30 часа, движейки се по ул. "Георги Димитров“, под влияние на алкохола, подсъдимият изгубил контрол върху управлението на автомобила и блъснал движещия се в същата посока велосипедист. От удара пострадалият мъж паднал на предния капак на "Опел“-а, блъснал се в предното стъкло на колата, след което тялото му било отхвърлено на 24 метра, а автомобилът се забил в оградата на близка къща.

Въпреки случилото се Емилов не спрял на мястото на инцидента, а отпътувал към края на селото, където по-късно органите на полицията открили автомобила му.

Пострадалият от катастрофата велосипедист бил откаран в болницата в Лом, от получените травматични увреждания обаче същия ден починал. На пътувалия в автомобила на Емилов свидетел Костов също била оказана медицинска помощ, като нараняванията му причинили временно разстройство на здравето, неопасно за живота.

Извършеното медицинско изследване на кръвта на подсъдимия е установило съдържание на алкохол в кръвта му с концентрация от 1.80 промила.

Ефективната присъда на първоинстанционния съд подлежи на обжалване пред Софийския апелативен съд.