В стремежа си да насочат вниманието на възрастните към проблемите на ХИВ, младите червенокръстци разказват в своето онлайн послание какви са инфекциите с ХИВ, които представляват сериозни предизвикателства за общественото здраве в Европа. Късната диагностика на тези заболявания представлява потенциален риск от по-нататъшното им разпространение и поява на съпътстващи заболявания.

Припомняме, че Клуб "Приятели на Българския младежки червен кръст" бе учреден в Основно училище "Христо Ботев" – Мездра през 2016 година. Негови основатели станаха 16 ученици от V, VI и VII клас в учебното заведение. В момента в него членуват около 20 деца.

Световният ден за борба със СПИН бе отбелязан и от доброволците от „Клуб БМЧК и приятели на Искърското дефиле“ при СУ „Св. Климент Охридски“ - Зверино. Калин Данов и Пламена Литова от 11 клас, със съдействието на техния ръководител – Петя Илиева и учителя по биология - Валентина Стеева, изготвиха кратък филм, в който разказват за болестта и начините за превенция.

Филмът е достъпен на уеб сайта за видеосподеляне youtube и ще бъде изпратен на онлайн платформата за обучение на учениците от 7 до 12 клас, за да могат да го гледат в своите електронни класни стаи.

Клубът на младите червенокръстци в Зверино е създаден през 2015 година. В момента в него членуват 26 ученици.