Досегът с театралното изкуството е от изключително значение за развитието на децата. Чрез него те по забавен начин обогатяват различни свои умения, смятат организаторите. Затова в рамките на една седмица искат да запознаят децата с разнообразни аспекти от света на кукленото изкуство, като се надяват те да успеят да усетят и различния ритъм на селото:

"Аз съм прекарвала летата си на село и имам много хубави спомени. Една от задачите е да провокираме децата за едно своеобразно проучване. Знаем, че в Челопек се правят китеници. Много ни се ще изходната точка за това, което ще правим по време на лагера, е да се занимаваме с маски, сенки, ръкавични кукли. По-скоро си представяме да се свържем с мястото, с хората и да ползваме тази информация като вдъхновение за нещата, които ще правим със средства на кукления театър", споделя Мануела Саркисян

Приключението куклено-театрален лагер "Хвърчило" ще завърши със спектакъл, в който децата ще покажат наученото. Представлението ще се състои на 13 юли в читалището на село Челопек.