© НЛРС-СЛРБ

След като малките соколчета бяха транспортирани до Спасителния център за диви животни в Стара Загора, ветеринарните лекари ги прегледаха и обезпаразитиха. Напролет част от птиците ще бъдат освободени сред природата за подпомагане на популацията на вида.

Даряването на белошипи ветрушки от Чехия се превърна в традиция, благодарение на която вече няколко поредни години птици излюпени там ветрушки летят в небето на България, поясниха от Зелени Балкани. Екипът изказва благодарност към зоопарковете и специално към Антон Вайдал от зоопарк Прага, за съпричастността и съдействието.

Междувременно деца от училище“ Христо Ботев” в свиленградското село Левка посетиха центъра за природозащитни дейности на проект “Живот за белошипата ветрушка”. Те се запознаха отблизо с дейностите на Зелени Балкани по завръщането на белошипата ветрушка в природата на България.

Еколозите им разказаха за работата по размножаване, отглеждане и освобождаване на птиците, както и за дейностите си на терен по търсене на диви колонии на дребното соколче.

Най-интересна за учениците бе новината, че от цяла България, именно в тяхното село Левка, видът бе завърнат за пръв път след десетилетно отсъствие от природата ни.

След презентацията в залата на Центъра гостите разгледаха и съоръженията и изкуствените гнездилки по сградата отвън, поставени за домове на птиците.

Източник: Златка Михайлова/НЛРС-СЛРБ