© фейсбук

От общинската администрация обясниха, че това са временни обезопасителни пана, поставени след констатации от проверка, извършена през октомври м.г. от представители на Министерство на културата.

„Телеграф капия“ е с обща площ от 647 кв. метра и е със статут на единична архитектурно-строителна недвижима културна ценност. Попада в границите на историческото ядро на парк „Тодор Петров“ (Крайдунавска градина) - недвижима културна ценност на парковото и градинското изкуство.

През месец юни 2022 г. в МК постъпили два сигнала за аварийното състояние на обекта, за които е сезирана Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“. След извършване на проверка на община Видин били дадени указания за аварийно временно укрепване. Указанията са дадени на община Видин като собственик на земята под обекта. По тях в началото на месец януари „Телеграф капия“ е била обезопасена.

Предстои комисия, назначена от видинския кмет, да огледа мястото и да определи необходимите дейности за консервация, реставрация и ремонт на културния паметник.

"Телеграф капия" е една от 13-те входни крепостни врати на Видин. Срещу портата има двуетажна каменна сграда, в която се е помещавала турската поща. Капия означава врата или порта.

Крепостната порта е построена през 1735 г. Срещу "Телеграф капия" се намира каменна сграда на два етажа, където някога се е помещавала турската телеграфо-пощенска станция. Тази порта е била основната откъм Дунав. Служила е и за митница.

Източник: actualno.com