На третия ден от Първия национален фолклорен събор "Леденика“ във Врачанския Балкан, 53 медни чана ще звънят по време на северняшката сватба. Родопските хлопатари са изработени от Сдружение "Лудогорие 2012“ специално за възстановката на сватбения ритуал от филма по романа на Антон Дончев "Време разделно“. Младоженците ще венчае отец Иван от Нови хан. Чановете са поставени пред сградата на Община Враца и ще останат там до четвъртък.

В петък медните звънци ще бъдат подредени в местността "Леденика“ за откриването на фолклорния събор. На един от родопските звънци е изписано името на Сдружение "Лудогорие 2012“. Най-големият от чановете тежи близо 8 кг.

До 10 юни бе записването за участие в Националния фолклорен събор, който ще се проведе на 24, 25 и 26 юни във Врачанския Балкан. До момента са се записали над 1100 участници - танцови състави, дуети, индивидуални изпълнители, групи от 55 населени места от областите Враца, Монтана, Видин, София, Велико Търново и Плевен. Очаква се на събора да присъстват над 5000 гости.

Първият национален фолклорен събор „Леденика“ ще бъде открит в петък от 18.00 часа с концерти на самодейни състави и на народния певец Николай Славеев.