© фейсбук

Още на 1 май от червената партия заявиха, че няма да се възползват от възможността за съставяне на правителство и веднага ще върнат мандата. Сега пред президента лидерът на БСП Корнелия Нинова поясни, че желанието им било да има правителство, което да реши важни въпроси за страната и за хората - да предприеме социални мерки, икономически мерки за подпомагане на бизнеса, да подготви плана за възстановяване и да започне ревизия на модела Борисов. В името на това подали ръка на втората политическа сила в НС - ИТН, но тя не била поета, а новите партии в НС заявили, че не биха ги подкрепили кабинет с мандат на БСП, дори и с тези надпартийни приоритети. Нинова изтъкна, че има обективна невъзможност да съставят кабинет. Именно затова и върна мандата на Радев.

Радев оцени високо решението на БСП да не става мандатоносител на експертно или програмно правителство. "България има нужда от волеви политическа алтернатива, която този парламент не успя да излъчи", каза още Радев и поясни, че в тази ситуация е ясно, че се отива към разпускане на парламента и предсрочни избори. Но ако и след тях се стигне в същата патова ситуация, то България можело да изпадне не само в политическа, но и в конституционна криза. Именно затова призова партиите да преосмислят поведението си и избистрят приоритетите си и да вървят към единодействие в името на насъщния дневен ред на България - възстановяване на демократичните институции, върховенството на закона, борбата с пандемията, фалитите и бедността.

Поясни, че предстоят напрегнати месеци и президентската институция ще изпълнява отговорно своята роля да бъде гарант на стабилността в динамичните процеси. Според него трябва да се действа отговорно и експедитивно, за да се избегнел хаоса в настоящите избори. Именно затова решението му е новата ЦИК ще влезе в своята роля едновременно с указа за разпускане на НС и насочването на нови избори.

Напомни, че днес има консултации с партиите за състава на ЦИК. На 6 май комисията ще прегледа всички документи на кандидатите, а на 7 май от 9.00 часа кандидатите ще бъдат изслушани, като това отново ще бъде публично. Очаква указът да бъде обнародван на 11 май. Следващата седмица ще разпусне НС, като по думите на Радев така се очертава изборите да бъдат на 11 юли.

"Един служебен кабинет изисква в него да бъдат привлечени уважавани експерти, независимо от своите пристрастия, които да бъдат обединени от важна цел - провеждането на честни избори и управление на страната в трудни времена", каза Радев и добави,че има намерение да поканя авторитетни експерти от левицата. И допълни, че част от тях са били и в предишния му кабинет.

Нинова обаче поиска имената и обяви, че трябва да минат през решение на Националния съвет. Междувременно докато течеше процедурата, отвън пред прозорците граждани викаха "Оставка".

Източник: monitor.bg