© standartnews.com

"Бранд Монтана - нови модерни възможности за модерен и атрактивен регионален туристически продукт". Форумът е част от мащабната кампания "Бранд България".

Скоростният път София - Видин и цялата транспортна свързаност на Северозапада ще е във фокуса на дебатите. Участниците ще обсъждат още маршрутите за природен туризъм, подновяването на материалната база на хижите, най-дългият туристически поход в България, част от международен коридор Ком-Емине, който стартира на територията на област Монтана.

На дискусията ще бъдат представени възможностите за ски туризъм на връх Ком, за риболовен туризъм в язовир Огоста, както и необходимостта от подготвени кадри за развитие на балнеолечебния туризъм в курорта Вършец.

Историческият музей в града съхранява рядка плоча с военна диплома. Вилите на патрициите в Монтанензиум били с екстри, на които биха завидели днешните ВИП-персони

Крепост като каменна книга, написана преди 20 века, пази Монтана. Античният кастел се издига на хълма Калето, югозападно от града.Укреплението е пазело от нашественици селищата в региона и пътя от Дунав през Стара планина към Бяло море. От крепостната кула погледът обхваща западните хребети на Балкана и плодородната равнина до река Дунав

Още тракийското племе трибали 4000 г. преди Хр. се установили тук, но крепостта се разраснала и придобила стратегическо значение в началото на новата ера, когато римляните завладели територията и изградили голям военен център. Те дали градски статут на селището и го нарекли Монтанензиум.

В подножието на Калето, при извора е култовото светилище. Останки от мраморен храм и разположените около него статуи и оброчни плочки на Диана, Аполон, Хермес, Херакъл и Дионис сега са в Историческия музей и Лапидариума на областния град. Между II и III в. градът преживял силен стопански и културен разцвет. Военни ветерани и аристократи изградили богати земеделски и животновъдни имения. Вилите на патрициите били с красива архитектура и екстри, на които биха завидели днешни ВИП-персони. В покоите на стопаните, които често ставали и сцени на многолюдни тържества и умопомрачителни гуляи, може да се разгледат дори останките от антични климатици. Чрез сложна система от отвори под пода и в стените римляните зимно време вкарвали топъл въздух в сградите, а лете по същия път течението гонело жегите. За възхвала на подвизите на пълководците и за украса на домовете на управниците изработвал статуи и плочи скулпторът Сатурнин от Мала Азия.

Каменните страници, положени в музея и лапидариума на днешна Монтана, дават богата представа за живота край Огоста през онези векове. Сред откритията е и рядко срещана военна диплома на редови боец, издялана от камък. През 2010 г. екип, ръководен от д-р Гергана Кабакчиева от Археологическия институт и музей към БАН, откри в древната базилика надгробна плоча на богат римлянин - вероятно съдия или управител с изобразен върху нея тракийски конник, убиващ лъв.

Стените и сградите на планинската крепост били опожарени и сринати от нашествията на готите през VI - VII в. После по тези места се заселили славяните, а след тях и българите.

През 1971 г. крепостта "Монтана" е обявена за археологически паметник от национално значение.

Край руините се зеленеят дърветата на лесопарк "Калето" - 328 дка, засадени с дъб, бук, ясен и явор, под чиито сенки се разхождат жителите и гостите на града.


Източник: standartnews.com