През XIV в. Чешковица е преименувана във Врачеш - може би заради големия брой врачки и врачове, които лекували хората чрез баене и билки. За лечителските легенди на врачешчани се носели легенди не само сред местното население, но и в цялата страна.

Селото е известно още като "Столицата на бъчвите" и това не е случайно. Занаятът има повече от 160-годишна традиция. В селото фамилиите, които се прехранват с бъчварство, наброяват близо 70. Името на Врачеш е известно извън България с работата на местните бъчвари Изделията на врачешките бъчвари са известни в цяла Европа - Гърция, Испания, Франция, Италия и др.

По време на фестивала се прави демонстрация на автентично изработване на бъчва и основните етапи в процеса - разбичване на дървения материал, редене и сушене на материала, обработване на дъгите, събиране, свиване, препичане и задънване на бъчвата. Гостите на празника имат възможността да се запознаят с най-възрастния и най-младия майстор, практикуващ бъчварския занаят. Ще се проведат атрактивни игри с бъчви, по време на които състезателите ще покажат силата и сръчността на бъчварските ръце.

Празникът ще започне 13 октомври в събота , а официалното му отриване ще бъде на 14 октомври. Богатата програма и в двата дни на тазгодишното издание предвижда много забавления, музика и добро настроение за жителите на селото и всички гости.

Във фестивала ще вземат участие много самодейци от общината и страната, популярни изпълнители и други известни лица от телевизионния екран. Според кмета и тази година ще има много тематични игри с бурета и други интересни занимания.

Източник: balkanec.bg