Каква е хронологията на замяната на имотите?

С решение № 117 по Протокол № 10 от 29-ти март, тази година, общинските съветници са дали съгласието си да бъде извършена замяна на ливада с площ 1. 250 дка. в месността „Турканица”, собственост на „Брейн Фууд” ЕООД, срещу трайно насаждение в месността „Серчовец”, което е частна общинска собственост. Тогава въпросът „Кой иска замяната и коя е фирмата внесла инвестиционното предложение", вероятно не е обсъждан.

Съгласно Наредбата за реда и придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество, заменката е задължително да стане след експертна оценка на независим оценител. Това е направено и на вчерашното заседание местният парламент трябваше да прецени равностойността на двата имота и да гласува. Преди процедурата обаче, Борислав Банчев обърна вниманието на съветниците, че фирмата поискала замяната е свързана с бившия депутат Николай Коцев, който е бил и част от ръководството на Общината, като председател на Общинския съвет по времето на първия управленски мандат на ГЕРБ.

Явно никой в залата не беше изненадан от това и без да се нарушава процедурата се премина към гласуване на експертната оценка на имотите, според която те се оказаха равностойни и цените им реципрочни. С 19 гласа „за” три отрицателни вота и шестима въздържали се, заменката на „кон с магаре” по думите на Борислав Банчев, стана факт.