Всички лекари от болницата в Белоградчик са подали молба за напускане, без тях лечебното заведение не може да работи. Тази седмица ще има заседание на Общински съвет, на което ще бъде предложено МБАЛ "Проф. д-р Георги Златарски" ЕООД да бъде закрита.

Лекарите се възползват от член в закона, който им дава право да напуснат без предизвестие, във връзка с това, че не са получавали заплати. До момента задълженията на болницата в Белоградчик са около милион лева. Петима са месните лекари в болницата, останалите са приходящи.

От 2017 година болницата се управлява от прокурист. Ако бъде закрито болничното заведение в Белоградчик, това ще е втората многопрофилна болница на територията на област Видин, която се закрива.

През юли 2010 година беше закрита болницата в град Кула, а болните - пренасочени за лечение в МБАЛ "Света Петка" във Видин.

"Това е една голяма грешка, която стана. Болницата официално не е закрита", коментира Боян Минков, председател на Общинския съвет в Белоградчик:

"Първо болницата не е закрита. Нямаме такова решение на Общинския съвет. Официално не е закрита, но реално не функционира от петък. 4-ма лекари, които бяха определени да влязат в екипите за лекуване евентуално на болни от коронавирус, отказаха да лекуват такива и подадоха молби за напускане. Подавайки тези молби, вече болницата спира да функционира, защото имаме недостиг на лекари."

Във вторник или сряда ще бъде свикано заседание на Общинския съвет в Белоградчик, на което ще се обсъдят варианти за спасяване на общинската болница в града, е допълнил Боян Минков.


Източник: bnr.bg