Екосхемата за разнообразяване на отглежданите култури е част от пакета схеми за климата, околната среда и хуманно отношение към животните – екосхеми, включени в Стратегическия план 2023 – 2027. Тя е доброволна и за нея могат да кандидатстват всички стопани с обработваеми площи.

Припомняме, че право на подпомагане по Еко – РОК имат земеделски стопани, които прилагат в техните стопанства, следните практики:

  • в земеделските стопанства с площи обработваема земя и/или площи, заети с медицински и ароматни култури до 10 ха, има най-малко 2 различни култури, като основната култура не превишава 90 % от тези площи;
  • в земеделските стопанства с площи обработваема земя и/или площи, заети с медицински и ароматни култури между 10 ха и 30 ха, има най-малко 3 различни култури, като основната култура не превишава 75 % от тези площи, а двете основни култури обхващат заедно не повече от 90 % от тях;
  • в земеделските стопанства с площи обработваема земя и/или площи, заети с медицински и ароматни култури над 30 ха, има най-малко 4 различни култури, като основната култура не превишава 75 % от тези площи, а трите основни култури обхващат заедно не повече от 90 % от тях.

Целта на интервенцията Еко – РОК е да се увеличи броят на отглежданите в земеделското стопанство култури. Този подход допринася за намаляване на икономическия риск за стопанството, следствие на климатичните промени (адаптация и смекчаване) чрез диверсифициране на културите.

Посредством интервенцията се цели още, чрез разнообразяване на отглежданите в стопанството култури, да се увеличи съдържанието на хумус и запазването на хранителни вещества в почвата, да се намали използването на пестициди и торове, както и да се предпазва почвата от ерозия, отмиване и уплътняване.