Близо 45 000 лв. струва ремонтът на войнишкия паметник в Мездра, който бе извършен тази пролет, това стана ясно на последната сесия на Общинския съвет. Информацията бе огласена от кмета на общината Генади Събков в отговор на актуално питане, отправено от групата общински съветници от ПП ГЕРБ.

Приблизително половината от тази сума е дарение от една от водещите фирми в сферата на добива на скално-облицовъчни материали у нас - "Дионисомарбле - България” ЕООД, която има кариера на територията на община Мездра. От "Дионисомарбле” са доставили безвъзмездно полирани плочи от черен и червен гранит на обща стойност 21 хил. лв., необходими за обновяването на монумента

Монтирането на самата облицовката е осъществено по модерна съвременна технология от местната строителна фирма "Стив 2010”, което е струвало на местната хазна около 19 888 лв. Гаранционният срок на ремонта е 10 години.

Други 1440 лв. са изплатени от Общината на столичната фирма "Джиро-44” за извършените допълнителни дейности във връзка с разширяването и повторното монтиране на лавровия венец, който обгражда декоративните стени на мемориала.

Паметникът на загиналите във войните за Отечеството от община Мездра бе въздигнат през 2007 г. по време на кметуването на Иван Аспарухов (1999-2014 г.). Монументът е увенчан най-отгоре със стилизирана бронзова фигура на небесния покровител на града - Св. Георги Победоносец, дело на разградския скулптор Любомир Добрев.