Средно на ден се генерират над 5 000 извинителни бележки, показват данните за т.нар. гратисен период, в който отсъствията на учениците от 1 до 12 клас по медицински причини можеше да се извиняват и с документ на хартия. От днес, 1 октомври, извинителните бележки се издават само по електронен път.

След извършването на физически преглед личният лекар или медицинско лице от извънболничната или болничната помощ вписва електронната бележка в Националната здравноинформационна система. В момента на издаване на електронната медицинска бележка данните от нея постъпват в Национална електронна информационна система за предучилищно и училищно образование, от където автоматично се предават към електронните дневници за извиняване на отсъствията на съответния ученик. Не се изискват никакви допълнителни административни действия и не е необходимо разпечатване и съхраняване на бележката на хартия.

Информацията, която ще достига до училищата, е единствено за извиняване на отсъствията и не съдържа конкретна медицинска или друга лична информация. Така се гарантира конфиденциалност и защита на медицинските и личните данни. Новата функционалност елиминира възможността от злоупотреби и издаване на „фалшиви“ бележки, с което се избягва риска от нерегламентиран достъп до лична здравна информация.

Преминаването към изцяло електронни извинителни медицински бележки за учениците е част от реализацията на третата фаза на Националната здравноинформационна система, като допълнителната функционалност бе разработена от „Информационно обслужване“ АД. До края на годината предстои да се дигитализират и други важни документи, като медицинско свидетелство за встъпване в брак, удостоверение за здравословното състояние на водач/кандидат за придобиване на правоспособност за управление на моторно превозно средство, медицинско за работа и лична профилактична карта.

В образователната система годишно се отчитат около 270 000 отсъствия на ученици по извинителни причини, голяма част от които заради боледуване, каза на пресконференция в Министерството на електронното управление министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков, когато беше представен процесът по издаване на електронна медицинска бележка за извинение на отсъствията.

По думите му след въвеждането на електронната медицинска бележка ще има по-добър поглед върху проблемите с отсъствията на учениците. Министърът обясни, че ще се вижда на какво се дължат тези отсъствия и това ще бъде полезно за екипите за приобщаване и връщане на учениците в образователната система. Дигитализацията на медицинската бележка за учениците ще намали и административната тежест и за учителите и директорите, отбеляза тогава Цоков.