"Очаква се доставка и на ваксини за деца между 6 месеца и 11 години. Тази ваксина осигурява защита срещу настоящите доминиращи и нововъзникващи щамове... Препоръчва се ваксинацията да започне първоначално при лица на възраст на и над 60 години. Вариантната ваксина може да се приложи на всички лица, включително и на преболедували COVID-19 или на лица с предходна имунизация срещу COVID-19 при спазване на минимален интервал..."

Здравната инспекция в Монтана разполага с 2880 дози от новата ваксина. Тя може да се поставя в медицински центрове в Монтана и Лом, както и от всеки личен лекар. Както на национално, така и на местно ниво се забелязва ръст на болните от COVID-19. Само за отминалия понеделник здравната инспекция в Монтана е регистрирала нови 28 случая.

От 1 октомври започва националната програма за поставяне на противогрипни ваксини при хора на и над 65-годишна възраст, допълни за БНР Елена Тодорова от РЗИ Монтана.

"Противогрипната ваксина може да бъде поставена с ваксината срещу COVID-19, като двете се апликират на различни места. Възможно е ваксините да бъдат поставени поотделно в две отделни посещения...".