Досъдебните производства в София са 29, в Бургас - 26, в Пловдив - 3, във-Варна - 20, във Велико Търново - 7.

Във Върховната прокуратура функционира дежурно звено от прокурори и служители, което обобщава постъпващата от прокуратурите в цялата страна информация. Граждани и организации могат да подават сигнали на електронните адреси на съответните прокуратури в страната, които са публикувани и на интернет страницата на ПРБ - https://prb.bg/bg/kontakti/ukazatel-na-prokuraturite.

Продължава да функционира и Националното междуведомствено звено, което координира дейността на ПРБ, МВР и ДАНС за осигуряване на бърза и адекватна реакция за противодействие на престъпленията, свързани с изборния процес и законосъобразното провеждане на изборите за Европейския парламент и за Народно събрание.

Националното междуведомствено звено обменя информация с ЦИК, с областните звена в страната и ще извършва обобщение и анализ на получените данни.

До момента в МВР има 309 сигнала за нарушаване на политически права, образуваните досъдебни производства са близо 90. Днес текат операции в Кюстендил и Пазарджик, каза по-рано днес служебният вътрешен министър Калин Стоянов. Той увери, че изборните книжа вече са разнесени по всички РИК и са под охрана.

Практика е цената на купения вот да се покачва. Последните дни са най-рискови в тази посока, допълни той.