По данни от регионалните здравни инспекции, на основа проведени епидемиологични проучвания на 978 заболели, е изчислено, че най-висока заболеваемост от коклюш продължава да се отчита в групата на новородените.

До края на миналата седмица 70 бременни жени са получили безплатна имунизация срещу коклюш.

Преди пет дни регистрираните в България случаи на коклюш бяха 843, а в Европа за първото тримесечие на тази година случаите са над 32 хиляди, каза тогава главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

На 9 май, със заповед на министъра на здравеопазването в служебния кабинет д-р Галя Кондева бяха въведени временни противоепидемични мерки заради епидемичното разпространение на коклюш. Мерките са в сила до 31 юли 2024 г. Според заповедта се предвижда регионалните здравни инспекции да организират извършването на имунизации срещу коклюш по желание на бременни жени, които са с документиран период на бременността между 27-а и 36-а гестационна седмица, включително.

Имунизацията на бременните срещу коклюш е еднократна, препоръчителна и безплатна. Имунизационните кабинети за безплатна имунизация срещу коклюш на бременни жени са публикувани на специализирания сайт "Плюс мен".

При регистриране на случай на коклюш в организиран детски и ученически колектив да се засилят мерките по проветряване, влажно почистване и дезинфекция на повърхности и под, да се осигурят достатъчно количества хигиенни материали, пише още в заповедта.

Децата и учениците всекидневно да се проверяват за наличие на клинични симптоми за заразна болест, включващи хрема, кашлица, обрив и други, а детето/ученикът с проявени симптоми да не се допуска в или се отстранява от детския/ученическия колектив, включват още противоепидемичните мерки.

С нормативни промени стана възможно и имунизацията срещу коклюш на новородените да се извършва при навършване на шестседмична възраст, вместо досегашното изискване за навършване на два месеца.