Концертът започна с спомен за Ким и стотиците в залата станаха на крака вглеждайки се в екрана със снимките му с неизменната усмивка, с ризата на български шевици и в обкръжението на така обичаната от него красота на града и Балкана. Емоционално слово за Ким произнесе зам.кмета Петя Долапчиева, след което бе прочетен поздравителен адрес от посланикът на Република Корея у нас, Шин Бунам. Специални гости на събитието бяха съпругата на Ким, Пак Сънг Сук и неговеят брат Ким Хо Донг.

Слово на отличен български език, произнесе доц. Ким Со Йънг, която преподава в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Тя е и ръководител на корейският ансамбъл „Со Йънг Самулнори”, които заедно с нея откриха концертната част с виртуозно изпълнение на корейска фолклорна музика, изпълнявана на четири ударни инструмента.

Сцената на Младежкият дом във Враца се изпълни с ритми и багри. На нея един след друг се качиха усмихнатите хлапета от детска градина „Слънце”, танцьорите от представителният ансамбъл „Вратица”, детският танцов състав „Радост”, младежите от танцова формация SOON и корейските студенти и преподаватели от ансамбъла „Со Йънг Самулнори”.

Фолклорът и традициите на двете страни сякаш се прегърнаха на сцената и Балканът над Враца сля своята вечерна красота с „страната на утринната свежест”, както наричат Корея. Корейската народна песен Ариранг звънна плавно след ритъма на северняшкото българско хоро, последвани от екзотичният звук на барабаните отмерващи корейската мелодия Йонгнамгарак.

Кметът на Враца, Калин Каменов поздрави лично близките на Ким. Той ги увери, че любимият му град винаги ще ги посреща с обич. Повече от два часа в препълнената с публика зала не стихваха аплодисментите. Съпругата на Ким сдържаше вълнението си, но в очите й имаше светлина от капчица тъга и много искрени сълзи на радост от обичта с която врачани почетоха паметта на приятеля си Ким Чълхо, който наричаше себе си „врачанският кореец”.