„Слънчев бряг в България бързо си печели слава като следващата голяма плажна парти дестинация. Сгушен по крайбрежието на Черно море, този курорт гъмжи от оживени барове, клубове и плажни партита, които продължават до зори“, отбелязва екипът на изданието. „Със своите достъпни цени и безкрайни възможности за забавление, Слънчев бряг предлага перфектна комбинация от слънчеви дни и наелектризиращи нощи“, добавят те.

Beach Atlas изготвя класацията Golden Beach Award 2024, като я базира не само на визуалната привлекателност на пясъчните ивици, но и на различни други критерии: стойност за местната общност; култура на равнопоставеност, гарантираща, че всеки посетител се чувства комфортно, независимо от неговия произход, идентичност или способности; възможности за различен начин на живот; културно значение.

„Тази по-широка перспектива ни позволи да хвърлим светлина върху онези плажни бижута, които обикновено не попадат в традиционните ранглисти с „най-добрите плажове“, отбелязват още от изданието.

В процеса на подбор на пясъчните ивици участват експерти в областта на пътуванията и инфлуенсъри от цял свят.

На базата на тези критерии, Слънчев бряг е класиран на 84 място.

Нито една гръцка плажна ивица не попада в топ 10, като най-високо класираният плаж в южната ни съседка е Elia, разположен на Миконос, заемащ 19-о място.

На 31-о място е Свети Стефан в Черна гора. Най-високо класираният плаж в другата ни южна съседка пък е Gallipoli на едноименния полуостров – 40-о място. Сръбският Splavovi заема „златната среда“ в класацията и застава на 50-о място.

Един от най-популярните гръцки плажове – Navagio на остров Закинтос, изпреварва Слънчев бряг само с 13 места, като заема 71-ото място в класацията.

Топ 10 на най-добрите плажове в света, според Beach Atlas:

  1. Bora Bora, Френска Полинезия
  2. Boulders, Южна Африка
  3. Waikiki, САЩ
  4. Copacabana, Бразилия
  5. Maya Bay, Тайланд
  6. Black Sand Beach, Исландия
  7. Glass Beach, САЩ
  8. JBR Beach, Дубай
  9. Skeleton Coast, Намибия
  10. Omaha Beach, Франция