Българската Коледа събра над 2 млн.лв.

Дарителските SMS-и от началото на 14-то издание на „Българската Коледа“, което беше обявено от президента на 30 ноември, надхвърлиха 700 хил. В сметка на инициативата са постъпили повече от 1.4 млн. лева. На церемонията присъстваха държавният глава Росен Плевнелиев и патриарх Неофит. Събраните средства ще бъдат в подкрепа на децата с тежки хронични заболявания за модерна високотехнологична апаратура за прецизна диагностика, съвременно лечение и рехабилитация.

България организира първа Младежка Европейска Олимпиада по Информатика през 2017 г.

През 2017г. първото по рода си за Европа състезание EJOI (Европейска младежка олимпиада по информатика) ще посрещне млади състезатели от цяла Европа, които ще покажат знания и умения в дисциплината. Събитието, инициирано от проф. Красимир Манев – президент на Международната олимпиада по информатика, ще бъде осъществено в партньорство на СРООПН и МОН. Олимпиадата ще се осъществи в София от 7 до 13 септември.

Българка е автор на азбука за дислексия

Българката Кристина Костова е автор на първия цялостен шрифт на кирилица, предназначен за хора с дислексия. Тя се надява се той да спести на други като нея трудностите и притесненията при четене. Като студент в Художествената академия Кристина разработва азбуката като тема за магистърската си степен.

Фондация Искам бебе получи дарение от 20 000 лева от благотворителна кампания

фондация “Искам бебе” получи чек за 20 000 лева от изпълнителния директор на на „Добруджански хляб“ Енчо Малев. Парите бяха събрани от благотворителната кампания „Зрънце живот“ на стойност 20 000 лв. 100 двойки от цялата страна са попълнили формуляри за кандидатстване за финансиране, от които едва 23 отговарят на всички необходими критерии. На официална церемония чрез жребий, в присъствието на нотариус, бяха изтеглени 5 семейства. Според условията на благотворителната инициатива, печелившите двойки ще получат финансиране на стойност 4 000 лв. за осъществяване на ин витро процедури. Благотворителната инициатива на „Добруджански хляб“ АД, Община Добрич и Фондация „Искам бебе”, предостави възможността на семейства с репродуктивни проблеми да сбъднат своята мечта.

Българки със златен медал от тортено шоу в Англия

Българките Балджийска и Цветелина Геров впечатлиха строгото жури на най-голямото сладкарско шоу за торти в Бирмингам, Англия. Тортата им с Дядо Коледа и забавните му помощници спечели златен медал на кулинарния форум.

България ще бъде домакин на 40-и световен конгрес по лозарство и винарство

Правителството вече одобри домакинството на България на 40-ия конгрес по лозарство и винарство и 15-тата Генерална асамблея на Международната организация по лозата и виното (International Organisation of Vine and Wine). София ще е домакин на двата форума в периода 29 май – 2 юни 2017 г. Очаква се конгресът да събере 1000 от членовете на организацията по лозата и виното. Към нея до момента са се присъединили общо 46 държави. В рамките на събитието в столицата, специалисти от бранша ще обменят опит и ще представят нововъведения в лозаро-винарството

БЧК събра над 2 млн. лв. за Хитрино

Над 2 млн.лв. са събрани от кампанията на Българския червен кръст (БЧК) в подкрепа за пострадалите в Хитрино. Това отчете председателят на организацията Христо Григоров на заседанието на Обществения съвет за управление на набраните финансови средства. 1.3 млн.лв са постъпили чрез SMS-и, изпращани през трите мобилни оператора. Останалите средства са по банков път и онлайн.

Кредитите за бизнеса продължават да поевтиняват

Цената на банковите заеми продължава да се понижава през ноември, показва лихвената статистика на БНБ. Според нея новите кредити за бизнеса, договорени в левове, са отпускани средно при 4.54% лихва спрямо 4.67% месец по-рано. Само преди година заемите в размер до 1 млн. евро, договорени в левове, се отпускаха при 5.19%. Последните данни за отпуснатите кредити на неправителствения сектор показват обем от усвоено финансиране за 51.099 млрд. лв. при 50.843 млрд. лв. през октомври. Скоростта на нарастване се запазва на 1.1% на годишна база.

Снимка на нощна София, направена от българин, в топ 20 на National Geographic за 2016 г.

Авторът на кадъра от нощна София е Иван Димитров от Елин Пелин, Той е уловил момента от Копитото на Витоша. Кадърът се нареди на 8-мо място в топ 20 на National Geographic с най-добрите снимки, направени от читатели.

187 млн. лева са договорени от общините за социални дейности през годината

42% от всички договори по оперативни програми в общините през 2016 г. са за социални дейности. Стойността на сключените договори е 187 млн. лв. Плащанията към общините са 49 млн. лв., което представлява 26% от стойността на договорите, съобщиха от Националното сдружение на общините в България (НСОРБ). От следващата година общините ще имат възможност да наемат безработни младежи до 29 години за стажуване или обучение при тях за срок до 6 месеца. Средствата за тази подкрепа са 10 млн. лв. Тази подкрепа е много важна за граничните и селските общини, защото в малките населени места общините са единствените работодатели. НСОРБ очаква през втората половина на 2017 г. бъдат осигурени 18 млн. лв. за общините по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ за изграждане на 4 социални услуги – Центрове за временно настаняване, Кризисни центрове, Приюти и Центрове за работа с деца на улицата.

Източник : shash.bg