"Беше страхотна емоция. Всички сме в голяма еуфория. Огромна благодарност към премиера Бойко Борисов и министър Горанов“, коментира след приключването на наддаването ресорният Боил Банов, на което той присъства лично. Министърът отбеляза, че на тях дължи и тактиката да не се оповестява участието на държавата в търга предварително.

Виенската аукционна къща "Доротеум" поиска първоначална цена за портрета на княз Александър I Батенберг между 12 000 и 15 000 евро. Картината е с размери 157 х 100 см и представя българския княз в униформа с медали. Рамката на портрета е с позлатена дървена резба, украсена със скиптър и императорско кълбо.

"Беше важно да придобием тези ценности за българската държавност, но беше важно това да се случи и на разумна цена“, обясни Боил Банов, цитиран от пресцентъра на Министерство на културата.

Освен най-известният оригинален портрет на Княза с царски инсигнии от художника Карл Дилиц, той е купил и три подноса, дарени от жителите на Русе, Ловеч и Берковица по повод началните години на неговото управление.

През 2019 г. се навършват 140 години от избирането на Александър Батенберг от Великото Народно събрание за княз на България.

Източник: dnes.bg