За цялата 2018 г. пък в магазините са доставени 13 500 тона сирене с палма, показват още данните на земеделското министерство. Нараства обаче и и количеството истинско сирене, направено само от мляко и закваска. През 2020 г. мандрите са произвели близо 71 800 тона краве сирене, а през 2019 г. – 65 000 тона.
В същото време предприятията са преработили повече сурово мляко. За единадесетте месеца на 2020 година в мандрите са влезли 663 хил. литра, а година по-рано – 618 хил. литра, като от тях кравето мляко е 626 хил. литра, при 591 хил. литра година по-рано. Предприятията са свили производството на млечни продукти в годината на пандемията, показват още данните на земеделското министерство. Намаление има както при киселите млека, така и при маслото и сметаната.
От януари до ноември 2020 г. мандрите са произвели 156 хил. тона заквасени млека, докато година по-рано количествата са близо 159 хил. тона.
При маслото производството спада от 974 тона през 2019 г. на 899 тона през миналата, а при сметаната – от 2543 тона на 2478 тона за година. Почти без промяна обаче остава производството на пресни пакетирани млека – над 68 000 тона.
Източник: Pariteni.bg