Предстои с бизнеса да се обсъди структурата на помощта и нейният размер и в близката седмица се очаква решение по темата, допълни Николов. Бизнесът не е доволен от настоящия размер, защото той компенсира много малка част от цената на непрекъснато поскъпващия ток на борсата.

Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Станислав Тодоров, съобщи, че усилено експерти от няколко ведомства работят по изработването на нов механизъм на търговия на ток на борсата. Очаква се той да бъде готов до края на месеца и да бъде подложен на обществено обсъждане.

Проблемът е, че по сегашните правила на енергийната борса основните количества ток се търгуват на платформата "Ден напред", където цените са най-високи и би трябвало да се ползва за покупка на малки количества за балансиране. Основното количество енергия би трябвало да се купува от бизнеса по дългосрочни договори, за да се гарантира по-изгодна цена. В момента ток от борсата купуват всички потребители с изключение на домакинствата.

"Свободен пазар не значи нерегулиран, но регулацията не е по отношение на цената, а на правилата така че да има яснота за всички участници на пазара и предвидимост. И свободата е да влезеш и излезеш от този пазар", коментира Тодоров. Според него е в миналото е имало залитане, включително и на ниво ЕК, да се толерира пазарът тъкмо в сегмента "Ден напред" и да му придава статут на единствената валидна референтна цена на тока. "Мисля, че всичко това го осъзнават вече и това е посоката, в която работим е да променим тези правила, за да има дългосрочна предвидимост за всички", подчерта той.

На въпрос за това дали и кога в крайна сметка е решено да се затворят въглищните централи енергийният министър посочи, че преходът трябва да е плавен, защото ТЕЦ "Марица-изток 2" има балансираща роля на пазара на ток за целия регион. По този въпрос има заложени решения в Плана за възстановяване и растеж, който сутринта премиерът обяви, че се очаква да бъде одобрен в близките седмици.

Александър Николов посочи, че в текущия си формат планът не включва нищо, свързано с изкопаемите горива. В отговор на въпрос уточни, че замяната на въглищни централи с производства на батерии не вкарва България в зависимост от Китай като уточни, че този въпрос може да се реши чрез избора на метал, от който ще се изработват контейнерите.

Според министъра в дългосрочен план алтернативата на природния газ е водородът. Според него в България по-бързо може да се постигне това отколкото ще отнеме планираното изграждане на европейски водороден хъб.

Народното събрание трябва бързо да промени административните процедури за инсталиране на соларни панели за лични нужди, обяви министърът на околната среда Борислав Сандов. Той напомни, че сега панел на покрива на дома е приравнен на изграждането на отделна централа, което затруднява подобни инвестиции в домакинствата. Допълни, че облекчение трябва да има и за разполагането на ВЕИ мощности върху пустеещи земи, които не трябва да се ползват със защитата на тези, които са част от "Натура 2000" или други с подобна защита.

В петък премиерът и министърът на енергетиката заминават за Гърция, за да огледат и обсъдят с гръцките власти напредъка в изграждането на газовата връзка с Гърция. И Николов, и Петков тази сутрин увериха, че няма нови поводи за отлагане на последния засега краен срок за готовност на трасето - края на юни.

Кирил Петков коментира пред бизнеса, че е взел този проект на лично управление и за него толкова често си пишат с гръцкия му колега Мицотакис, че са се превърнали в проджект мениджъри на газовата връзка. Тя осигурява трасето, по което идва по-евтиния в момента азерски газ. България е договорила доставката на 1 млрд. куб. м годишно, които покриват една трета от потреблението в страната, но заради липсата на тази връзка по алтернативно трасе внася едва една трета от цялото договорено количество.

Вярвам, че тези 6 месеца са реален срок, макар че за 6 месеца ще се направи нещо, което не е направено за 11 г., допълни Петков.