Най-много случаи през последното денонощие са открити в София-град - 23, следва Пловдив със 17. В 6 области - Велико Търново, Видин, Кърджали, Монтана, Разград и София, няма регистрирани нови заразени.

Активните случаи намаляват и вече са 1987, което е със 103 по-малко спрямо предния отчет. Според експерти, огромният спад в началото на юли 2022 година, когато в рамките на две седмици броят на активните инфекции намаля с около 90 000, се обяснява с факта, че е имало много неотчетени оздравели пациенти през изминалите две години и особено по време на пиковете на предишните вълни, когато областните РЗИ-та бяха изключително натоварени, заради което не се отчитаха реалните бройки и сега този показател се поправя.

Спад има и в броя на хоспитализираните лица, като те са 279 - с 15 по-малко (34 постъпили в болница, 49 - изписани). За сравнение при най-тежките дни на пандемията през октомври миналата година в болници се лекуваха над 7200 пациенти. Пациентите, настанени в интензивни отделения, са 34 - с 1 по-малко на дневна база. Именно заетостта на интензивните легла е един от основните критерии за затягане на мерките у нас, а не както досега броят заразени лица или активните случаи.

224 са официално регистрирани като излекувани в последния отчет, като така общата бройка вече е 1 266 624. За последното денонощие има 1 регистриран смъртен случай - с 2 по-малко от понеделник. Така броят на загубилите битката с вируса в България вече е 38 373.