Родителите на по-големите ученици ще имат задължението да предоставят декларация, че детето им не е имало контакт със заразно болен.

За децата от детските градини изискванията също са съобразени със ситуацията, заяви министър Ангелов.

"Изследвания ще правят само тези, които са новопостъпили в детските градини и в детските ясли, и тези, които са отсъствали повече от два месеца от занятия, тъй като това да е медицински целесъобразно, за да изчистим максимално възможните рискове в тази ситуация", обясни министърът.

Проф. Костадин Ангелов увери, че в страната ни вече има наличност от 88 000 противогрипни ваксини, които скоро ще бъдат пуснати на свободния пазар в аптечната мрежа.

"До края на другата седмица ще имаме подписан договор с доставчик на ваксини. Те ще бъдат 180 000, които са свободни и ще бъдат осигурени за българските граждани. От тях допълнително ще бъдат освободени на пазара още 75 000 дози", обясни още здравният министър, който допълни, че в страната ще има около 60 000 повече ваксини от миналата година.

Министърът коментира и още един въпрос - за изграждането на Националната детска болница като обяви, че в средата на септември предстои голяма обществена дискусия, в която да вземат участие всички заинтересовани страни - лекари, граждани и журналисти.


Източник: dnes.dir.bg