В момента най-натоварени са влаковите композиции, пътуващи към морето. Заради това всички те са с увеличен подвижен състав. Проверка на "Монитор" показа, че билетите за пътуване в I-а класа към морето се изчерпват седмици преди самото пътуване. Картинката не е по-различна и при спалните вагони, традиционно предпочитани при пътуване през нощта.

"Голям е интересът на пътниците към нощните влакове", казва директорът "Продажби и обслужване" в БДЖ Константин Азов. По думите му спалните вагони са продадени с месец напред.

Натоварени са направленията София-Варна през Горна Оряховица и София-Пловдив-Бургас. "Има композиции с над 10 вагона, които постоянно се движат. Нещо, което е извън сезона не се случва", казва още Азов. Причина за това е, че билетите по тези направления бързо се изчерпват от онлайн билетоиздаващата система.

В посока към морските курорти пътуват, освен регулярните линии, и 20 сезонни автобуса, каза изпълнителният директор на Централната автогара Иван Мирославов. "Има осигурени допълнителни сезонни линии по направления Бургас, Южното Черноморие, Варна, почти всички са пълни", каза Мирославов.

Източник: monitor.bg