В периода от 07.04.2025г. до 21.04.2025г., включително, ще се извършва засилен контрол върху производството и търговията на традиционно предлаганите за празниците храни (агнешко месо, козунаци, яйца, включително боядисани яйца, пресни зеленчуци и др.), както и на боята за яйца. Инспекторите от БАБХ ще следят за произхода и правилното съхранение на суровини и храни, сроковете на годност и условията на съхранение, придружаващите документи за коректното етикетиране, маркировка, сграден фонд и оборудване и др.

По отношение на предлагането на трупно агнешко месо ще се контролира наличието и цветът на здравната маркировка (син цвят - месото е с произход България, червен цвят - с произход, различен от българския), предоставянето на информация за страната на произход на месото. В случаите на предлагане на размразено месо като охладено, инспекторите ще контролират коректното представяне на тази информация на етикета.

Освен това БАБХ ще съблюдава начинът на съхранение, етикетирането, маркирането и срокът на годност на яйцата.